Hallongrottor
Igår blev det mumsiga Hallongrottor. Och till min stora förvåning fanns de kvar imorse när jag klev upp!! Detta måste vara rekord ;)
Får se om de finns några kvar när jag kommer hem från jobbet... :)
Mitt bästa tips vad de gäller smördeg, är att låta den vila ordentligt i kylen. Helst 4-5 timmar så den blir lättarbetad. Du kan ju göra degen kvällen innan oxå. Dessutom kan man välja om du vill läga dem i bakformar eller som kakor. Jag har gjort kakor :)
Ingredienser:
200 g smör
1 dl strösocker
1.5 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4.5 dl vetemjöl
Fyllning:
1 dl hallonsylt
Gör så här:
• Sätt ugnen på 200°C.
• Lägg det rumsvarma (du kan varma det lätt i micron också men det får inte smälta!) smöret i en bunke och häll på strösocker, vaniljsocker och bakpulver.
• Ta en elvisp och kör på högsta hastighet till en jämn smet, alternativ rör med en gaffel.
• Tillsätt vetemjölet och kör med elvisp till en jämn smet (eller använd sked).
• Knåda tills degen är slät o slutat smula. lägg den som en korv i plastfolie och rulla ihop. Låt ligga i kylen ca 5 timmar.
• Rulla ut degen och dela den i ca 30 bitar. (Om man gjort detta recept någon gång förut så man vet ungefär hur mycket deg det ska vara till varje kaka så behöver man inte rulla ut degen och kan då bara ta en degklutt i taget ur bunken.)
• Rulla varje degklutt till en rund boll. Lägg dem i bakformarna eller på bakplåtspapper.
• Ta ditt finger och tryck på mitten av varje boll så det blir en fördjupning.
• Lägg hallonsylt i fördjupningen.
• Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 12 minuter.
• Låt svalna under bakduk. Förvara sedan i försluten plastpåse eller plastburk med lock.
Lycka till!!