Dröm Semlor
Idag är det fettisdagen och då måste man ju äta semlor. Men 3/4 av familjen gillar inte mandelmassa så här bakades det Drömsemlor :)
Skillnaden är att man fyller semlan med vaniljkräm istället. Fantastiskt gott!!
Ingredienser:
• 50 g Jäst
• 150 g smör
• 4 dl mjölk
• 2 ägg
• 2 dl socker
• 2 krm salt
• ca 10-12 dl vetemjöl
Pensling:
ägg
Fyllning:
Vaniljsås
Garnering:
4 dl vispgrädde
florsocker
Gör så här:
• Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
• Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
• Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
• Sätt ugnen på 250°C.
• Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). • Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt.
• Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
• Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.
Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Fyll bullarna med den tillagade vaniljsåsen (anvisningar finns på paketet)
Garnering: Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.
Lycka till!!