Passionfruktsmoussetårta
Även mamma fyllde år i förre veckan så till henne blev det denna friska passionfruktsmoussetårta. Ett mycket lååååångt ord :)
Passar perfekt för den som inte vill ha det så sött. Och den fick godkänt av mammsen, hon är nog min kräsnaste kund ;)
Är lite pysslig men värd sitt jobb!
Så här gör du iaf:
Botten
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 st ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
Mousse
6 gelatinblad
1 1/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
4 dl vispgrädde
1/2 dl tropisk juice, koncentrerad
6 passion frukter
Gelé
3 passionsfrukter
2 dl passionsfruktjuice (el tropisk juice)
3 gelatinblad
Botten:
Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen ett i sänder. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Tillsätt mjölblandningen i smeten. Bred ut i en smörad, bröad springform, 26 cm i diameter. Grädda i 175 grader, 20 min. Låt den stå och bli kall. Annars smälter moussen när du häller på den.
Mousse:
Blötlägg 6 gelatinblad i kallt vatten i ca fem minuter. Vispa grädden löst i en bunke. Vispa gulor, socker och vaniljsocker i en annan. Gröp ur passionfruktern och blanda med juicen. Häll genom en sil för att få bort alla kärnorna. Värm det sedan på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Låt juicen bli kall innan du gör nästa steg. Annars smälter grädden här med och kan skära sig. Vispa sedan ner juicen i äggsmeten och vänd till sist ner den vispade grädden. Häll moussen över den kalla botten. (Skaka till formen och försök jämna till ytan så mycket det går) Låt den stelna i kylen.
Översta lagret:
Blötlägg 3 gelatinblad i kallt vatten i fem minuter. Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Häll i resten av juicen och rör om. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om (ta ev. bort långa gula trådar). Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen (gelén kan hällas på redan efter 20-30 min). Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före
Lycka Till!!
Kram Madde 🌸