Hallonmoussetårta på kladdkakebotten med kokos
Min man fyllde år i förra veckan och han önskade sig en moussetårta. Provade att göra en riktigt mumsig sak, hallonmousse och en riktigt kladdig kladdkaka gjord med kokos.
Det blev en super hit!
Tips! Grädda botten dagen innan o låt den stela i kylen under natten. På så sött får du en riktigt saftig o kladdig kladdkaka. Grädda gärna bara i 12-15min även om receptet säger med :)
Botten:
150 g smör
3 st ägg
2 dl strösocker
200 g kokos, riven
0,5 dl kakao
1 msk maizena majsstärkelse
1 tsk bakpulver
Moussen:
1 kg hallon, frusna
10 st gelatinblad
2 st äggvitor
3 dl strösocker, (2 dl + 1 dl)
4 dl vispgrädde
Garnering:
50g smält choklad
Tillagning
1. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i två runda formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
2. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret. Blanda kokos, kakao, majsstärkelse och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Fördela smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min. Låt kallna eller frys.
3. Mousse: Tina bären och Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggvitan med 2 dl socker som tillsätts lite i taget. Vispa grädden fast för sig. Blanda limeskal, saft och 1 dl strösocker i hallonpurén och blanda med äggvitan.
4. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Rör ut gelatinet med lite av hallonblandningen och häll det i en fin stråle ner i resten. Rör hela tiden. Vänd slutligen i grädden med luftiga tag.
(5.) Detta moment tycker jag är frivilligt, det går bra att servera i formen också. Det gjorde jag :)
Lossa bottnarna från formarnas kanter. Diska och torka formarna och lägg tillbaka tårtbotten i formen med papperet i botten. Fördela moussen i formarna. Skaka formarna något så moussen fördelar sig jämnt. Ställ kallt fram till servering.
6. Servering: Skär med en mjuk tunn, varm kniv längs kanten och lyft försiktigt av formen. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Häll i en liten smörpappersstrut, klipp ett litet hål och spritsa mönster över moussen. Fryst tårta kan garneras direkt när den tas ur frysen. Lyft tårtan från papperet och botten med hjälp av flera stekspadar till ett tårtfat. Garnera med smält choklad
Kram Madde